Ortorexi symptom

Ortorexi kännetecknas framförallt av, att på ett osunt sätt, lägga en stor del av vardagen på att tänka på och planera den perfekta kosten och att äta vid de rätta tillfällena. Oftast görs detta i syfte för att kunna uppnå en bättre hälsa, utseende och vikt.

Vissa med ortorexi lider också av kroppsdysmorfi – en felaktig kroppsbild

Ortorexi styrs av ett starkt tvång och ångest, och en stor majoritet av alla ortorektiker tränar också extremt ofta och tvångsmässigt, för att uppnå “sin” version av perfektion.

Många med ortorexi, men inte alla, lever med en felaktig och ohälsosam bild över hur de själva ser ut, och lägger mycket tid och tankar på att förbättra de upplevda “felen” på kroppen. Många gånger kan det handla om att man tycker att man har för mycket fett på kroppen, för lite muskelmassa, eller att man är oproportionerlig.

Dysmorfofobi har länge funnits som diagnos i Sverige, men är en diagnos som sällan sätts. Många som till slut blivit hjälpta av vården, säger sig fått kämpa rejält innan en diagnos satts.

Specifika symtom på ortorexi

Eftersom ortorexi inte är en egen diagnos tittar man istället på de typiska ätstörningssymtom som stämmer överens med definitionen av ortorexi, där det främsta är ett ohälsosamt och ångestladdat kontrollbehov av mat.

Abstinens och ångest

Får man ångest av att skjuta upp en måltid, eller att äta en “onyttig” måltid kan detta vara ett tecken på att något inte står helt rätt. Det samma gäller om ångesten kommer efter man hoppat över ett träningspass, eller inte tränat lika hårt som man tänkt.

Tvånget kontrollerar

Ett annat tydligt tecken är om man upplever hälsotänket som ett tvång, där träningen och kosten kontrollerar en själv, istället för tvärtom. Ibland kan detta dock vara svårt att inse om man är inne i en intensiv period av sin ätstörning.

Prioriteringarna ändras

Många som utvecklar ortorexi prioriterar träningen och kosten allt mer, och blir därför tvungna att välja bort tid med familj, vänner och nöjen för att ha tid till sitt tvångsbeteende. 

Har man ortorexi kan man känna igen sig i några av dessa påståenden:

 • Jag mår dåligt om jag missar ett träningspass.
 • Om jag äter något onyttigt får jag ångest.
 • Jag kan träna varje dag, och ibland eller alltid flera gånger per dag.
 • En stor del av mina tankar handlar om mat, eller mat och träning.
 • Jag prioriterar hellre träning än att umgås med mina vänner.
 • Min inköpslista är väldigt strik och jag väljer bort fler livsmedel än de jag faktiskt väljer att äta.
 • Jag kan ha dömande tankar om andras kost eller träning.
 • Jag kan inte slappna av i sociala sammanhang.
 • Jag är undernärd och har fått fysiska symtom, som hudbesvär och håravfall.
 • Jag tränar hellre än att vara med mina vänner eller familj.
 • Andra reagerar på hur jag äter eller mängden jag tränar.
 • Jag kan ibland dölja mitt sätt att äta eller träna.
 • Jag tränar på bestämda tider och på ungefär samma sätt oavsett om jag är trött, har en skada eller mår dåligt.

Som kvinna kan ibland även mensen utebli, eller bli väldigt oregelbunden.

Det kan ibland vara svårt att upptäcka om någon har ortorexi

Hos personer med en stor över- eller undervikt är det lätt att se att se att någonting inte står helt rätt till. Har man däremot en ätstörning som ortorexi, där ens kroppsvikt inte nödvändigtvis behöver vara ett tecken på att någonting är fel, kan det ta lång tid innan omgivningen upptäcker att personen behöver hjälp. Ibland kan ortorektikern dessutom få positiv feedback och beröm för sitt hälsotänk och hårda träning. Detta kan i sin tur, skapa ett ond cirkel, där omgivningen är med och förstärker ångestbeetendet.

Symtomen på ätstörningar är i förändring

För 15 år sen var kräkningar och hetsätning det främsta tecknet på ätstörningar. Idag, 15 år senare är överdriven träning det klart tydligaste tecknet.

Har jag ortorexi?

Har man ångest kring mat och träning när det inte görs på rätt sätt eller uteblir (och det överskuggar resten av dagen) kan det vara ett tecken på att man har, eller håller på att utveckla en ätstörning. Då kan det vara bra att kontakta vården för att få hjälp.

Är det vanligt med ortorexi inom idrott?

Ortorexi, och ätstörningar överlag är överrepresenterade inom idrott, och speciellt elitidrott. I en studie från KTH framkom det att hälften av alla som tränar på gym får ångest när de missar ett träningspass. I samma undersökning svarade ungefär en av tio att de planerar maten för minst en vecka i taget.